Select Page

NU OF NOOIT: KIES VOOR GLASVEZEL IN BOIJL!

NU OF NOOIT: KIES VOOR GLASVEZEL IN BOIJL!

Als inwoner van ons buitengebied kom je in aanmerking voor glasvezel. Het is belangrijk dat je vóór 18 februari een keuze maakt. Als Dorpsbelang spreken we inhoudelijk geen voorkeur uit voor een van de twee aanbieders. Iedereen kan zijn eigen keuze maken voor het pakket dat het beste past bij de eigen wensen. Maar er zijn wel andere dingen die je misschien mee wilt
laten wegen. We zetten die zaken op een rij. 

Glasvezel kost me extra geld, waarom zou ik ‘t doen?
Met glasvezel kun je supersnel en probleemloos tv kijken, internetten en bellen. Eigenlijk is glasvezel een must voor elk huis, omdat steeds meer apparaten snel internet nodig hebben. Niet alleen televisies, smartphones en tablets, maar ook een thermostaat, alarminstallatie of beeldbellen met de thuiszorg. Glasvezel is dus een investering in je huis. En levert mogelijk voordeel op bij verkoop. Als je nu niet meedoet en dit later alsnog wilt, is het (veel) duurder. Een alternatief als 5G is minder snel en stabiel en waarschijnlijk ook duurder.

Al die post; hoe zit het in elkaar?
De afgelopen tijd heb je regelmatig post gekregen over glasvezel. Het gaat om twee verschillende dingen.

  • De partij die de glasvezelkabel in de grond gaat leggen. Je kunt kiezen uit Glasvezel Buitenaf of Kabelnoord. Aan deze partij betaal je een netwerkvergoeding. Je kunt kiezen of je die per maand betaalt of ineens.
  • De providers die diensten aanbieden over deze glasvezelkabel (pakketten voor telefoon, TV en internet). Glasvezel Buitenaf werkt voor particulieren samen met Caiway, Fiber en Delta en bij Kabelnoord kun je kiezen uit Solcon of een pakket van Kabelnoord zelf. Hiervoor betaal je per maand een abonnementsprijs.

Kies ik voor Kabelnoord of Glasvezel Buitenaf?
De kwaliteit van het glasvezel van de bedrijven verschilt volgens ons niet. Bij beide aanbieders zit wel verschil in de pakketten die je kunt kiezen. Waar je op kan letten is het verschil in aanbod en prijs. Bekijk ook de reviews van de providers. Je kunt je persoonlijk laten adviseren (zie onderaan). Er zit wel verschil tussen het karakter van de bedrijven. Kabelnoord is als ‘overheidsbedrijf’ verplicht iedereen die zich aanmeldt aan te sluiten; ook zeer afgelegen onrendabele adressen en in heel Friesland. Glasvezel buitenaf heeft die verplichting niet en richt zich ook niet op álle gebieden in Friesland. Ze garanderen echter dat ze iedereen die zich aanmeldt in de gebieden waar zij wél meedoen, ook aansluiten.

Ook is er een verschil in netwerkvergoeding. Bij Kabelnoord is dat een vast bedrag van € 15 voor maximaal dertig jaar. Bij Glasvezel Buitenaf wordt het maandbedrag van € 12,78 elk jaar hoger en je betaalt dit bedrag gedurende de hele looptijd. Op langere termijn is Glasvezel Buitenaf qua netwerkvergoeding dus duurder. Overigens is het bij beide aanbieders veel voordeliger om de netwerkvergoeding in één keer af te kopen. Dat verdien je in 10 jaar terug. In dat geval is Glasvezel Buitenaf (€ 1600) juist goedkoper dan Kabelnoord (€ 1800).

Zijn er nog andere overwegingen voor mijn keuze?
Glasvezel aanleggen is een grote investering voor een bedrijf en die willen ze terugverdienen. Dat kan alleen als ze voldoende klanten hebben. Kabelnoord zegt bij 60% aanmeldingen glasvezel aan te leggen. Glasvezel Buitenaf had eerst ook een minimale drempel van 50%, maar heeft deze laten vervallen. Toch is het volgens ons onwaarschijnlijk dat beide aanbieders gaan aanleggen. Dit kan meespelen bij je keuze. Als je zeker wilt zijn dat je glasvezel krijgt, kun je overwegen om in eerste instantie voor Kabelnoord te kiezen. De deadline van Kabelnoord is namelijk 18 februari en die van Glasvezel Buitenaf 4 maart. Op 20 februari is bekend of Kabelnoord voldoende aanmeldingen heeft. Is dat het geval, dan ben je zeker dat je glasvezel krijgt. Is dit niet het geval, dan kun je je alsnog aanmelden bij Glasvezel buitenaf zonder extra aansluitkosten. Als je gelijk kiest voor Glasvezel Buitenaf én Kabelnoord ‘wint‘ én Glasvezel buitenaf trekt zich daarom terug, dan zou een probleem kunnen ontstaan. In dat geval kun je nog wel overstappen naar Kabelnoord, maar kost je dat extra geld. We weten niet of de situatie zich voordoet, maar we geven het wel als overweging mee.

Ik heb een aanbod van Glasvezel Buitenaf en niet van Kabelnoord.
Dat kan. Andersom kan ook. Of misschien heb je helemaal geen aanbod, terwijl je traag internet hebt (minder dan 30 Mbps). Op de websites van beide aanbieders kun je met je postcode checken of je voor aanleg in aanmerking komt. Is dat niet het geval, dan loont het contact te zoeken met de aanbieder. Er zijn voorbeelden in Boijl die onterecht niet op de lijst staan en nu zijn toegevoegd.

Persoonlijk advies nodig?
Beide aanbieders organiseren servicebijeenkomsten. Daar kun je vragen stellen en hulp krijgen.

  • Kabelnoord: 5 februari van 14.00 uur tot 18.00 uur in Theeschenkerij De Buytenplaets, Dwarsvaartweg 8A in Noordwolde.
  • Glasvezel Buitenaf: 5 februari om 19.30 uur in De Tille.

Of ga naar www.glasvezel.frl of www.glasvezelbuitenaf.nl.
Verder zijn er in onze omgeving ambassadeurs van een of beide bedrijven, die je persoonlijk advies kunnen geven. Dit zijn:

  • Kabelnoord: Kees Thijs uit Boijl, (0561) 78 52 69 of 06 55 861 862.
  • Glasvezel Buitenaf en Kabelnoord: Any Computers in Noordwolde, (0561) 234455 of 06 51657958.

Inloopbijeenkomst in Boijl: 14 februari
Dorpsbelang Boijl spant zich tot het uiterste in om iedereen zo goed en objectief mogelijk te informeren. Daarom organiseren we op donderdag 14 februari om 19.30 uur een inloopbijeenkomst in De Tille waar iedereen die nog twijfelt vragen kan stellen en hulp kan krijgen bij zijn keuze. Hierbij zijn ambassadeurs van Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf aanwezig.

MAAK JE KEUZE VOOR 18 FEBRUARI!

gebruik deze hulpcalculator –> tv glasvezel
of lees de folder nogmaals –> 
HAH glasvezel DEF pdf 

Leave a reply

Het laatste nieuws…

SamenLoop voor Hoop

Contact opnemen?

Je kunt ons mailen: dorpsbelang@boijl.com

Pin It on Pinterest